Seksuele uitbuiter krijgt twee jaar cel en moet slachtoffer 40.000 euro terugbetalen

Een 37-jarige Amsterdammer is tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld voor seksuele uitbuiting van een verstandelijk beperkte vrouw uit Leusden. Hij moet daarnaast bijna 40.000 euro die hij aan haar heeft verdiend, terugbetalen. Ook heeft de rechtbank in Utrecht hem een contactverbod van 5 jaar met de vrouw opgelegd.

De man zette de 36-jarige Leusdense aan tot prostitutie en regelde haar afspraken met klanten. Dat begon met webcamseks en liep uit op echte seks. De Leusdense was koortsachtig verliefd op de verdachte en gaf hem al haar geld. Zij geloofde dat hij dat opspaarde om te trouwen en samen kinderen te krijgen. Maar hij maakte al het geld op aan luxe spullen en vakanties met andere vriendinnen.

Verliefd en gehoorzaam

Volgens de rechtbank kon de kwetsbare vrouw door haar hevig verliefde gevoelens de man nauwelijks iets weigeren. Wanneer zij niet, of niet snel genoeg, deed wat hij van haar verlangde, dreigde hij de relatie te verbreken of haar te blokkeren. Op die manier zorgde hij ervoor dat zij hem gehoorzaamde.

Uit de berichten die de twee uitwisselden blijkt volgens de rechtbank dat de verdachte haar controleerde en toezicht op haar hield. “Hij controleerde of zij wel aan het werk was en of zij haar werkzaamheden voor de camera wel goed verrichtte. Indien dat niet het geval was maakte hij dat op niet misverstane wijze duidelijk en gebood hij haar aan het werk te gaan of haar werkzaamheden anders in te richten”, constateert de rechtbank.

De rechtbank vindt ook bewezen dat de Amsterdammer degene was die de vrouw begin augustus 2018 voorstelde om sekswerk te gaan doen via de webcam. Hij maakte de advertentie voor een sekswebsite, meldde haar account aan en beheerde die ook. Toen deze werkzaamheden later overgingen in het hebben van seks met klanten, stuurde hij haar aan en was hij betrokken bij de voorbereidingen.

Straf lager dan de eis

De straf valt iets lager uit dan de eis van de officier van justitie vorige maand. De rechtbank heeft daarvoor gekeken naar straffen die in vergelijkbare gevallen zijn opgelegd. De verdediging had juist om een veel lagere straf gevraagd, ter lengte van het voorarrest. OM en verdachte hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Bron: rtvutrecht.nl