Ambtenaren op onderzoek naar ‘happy end’

AMSTERDAM –

Enkele Amsterdamse ambtenaren laten zich dit jaar masseren om erachter te komen of een massagesalon seksuele diensten aanbiedt. De hoofdstad wil gaan experimenteren met anonieme toezichthouders om malafide salons op te sporen.

massagesalon2Eind vorig jaar controleerde de gemeente bij een grote actie 22 massagesalons. Bij driekwart werden sporen aangetroffen die een mogelijke aanwijzing zijn voor prostitutie.

De gemeente concludeerde dat het lastig is om het probleem aan te pakken, omdat er ook salons zijn waar alleen massages worden aangeboden. Ambtenaren gaan zich daarom voordoen als klant, om zo te observeren of er dingen gebeuren die niet zijn toegestaan. “Als hem een ‘happy end’ wordt aangeboden, constateert hij een misstand”, licht een gemeentewoordvoerder toe. “Maar hij mag uiteraard niet op dit aanbod ingaan.”

Daarnaast is de inzet van anonieme handhavers laagdrempeliger. “Het vergt veel capaciteit om met een groot team controleurs met blauwe lampen een massagesalon binnen te lopen.” De ‘nepklanten’ werken 110 tot 120 salons af in de hoofdstad.

Publiek geheim

Het is een publiek geheim dat in veel Chinese en Thaise massagesalons tegen een extra vergoeding een ’happy end’ (lees: orgasme) kan worden geregeld. „Dat scharen we onder de illegale prostitutie. Illegaal, omdat er geen vergunning is voor het verlenen van seksuele diensten en omdat de panden geen prostitutiebestemming hebben”, laat de woordvoerder van burgemeester Van der Laan weten.

Rechter

Drie massagesalons die de deuren moeten sluiten, zijn naar de rechter gestapt. Hun zaak dient deze week. Uit eerdere vergelijkbare rechtszaken blijkt dat ze hoogstwaarschijnlijk zullen bepleiten dat de gebruikte onderzoeksmethoden niet deugen, dat het biologisch materiaal verouderd is of dat er spontaan sprake was van een orgasme, zonder de seksuele handelingen.

Begin deze eeuw opende de eerste massagesalon in Amsterdam waarna het aantal explosief groeide tot 336. Er is geen vergunning nodig om zo’n zaak te openen en ook blijkt het juridisch lastig de komst van een nieuwe te verbieden. De gemeente kon het aantal tot ruim honderd verlagen.