VVD wil dat sekswerkers ID-kaart tonen aan advertentie-websites

Websites als Kinky.nl, Sexjobs.nl maar ook Onlyfans moeten elke adverteerder vragen naar een identificatiebewijs. Dat is wat VVD vandaag voorstelt in de Tweede Kamer. Het doel is om hiermee minderjarigen te beschermen, zodat die niet online meer zullen verschijnen. Maar wat zijn de gevolgen voor de overgrote meerderheid van de adverteerders die wel volwassen zijn?

“Het lijntje is dun. Zeker tegenwoordig. Een post is snel gemaakt op social media maar daarna kan het je een leven lang achtervolgen”. Dit is wat VVD Tweede Kamerlid Dennis Wiersma zegt tegen rtlnieuws.nl. Hij wil de minderjarigen beschermen die, zowel gedwongen als ongedwongen, op dit soort websites terecht komen. Op het eerste oog lijkt hier niets op tegen, want natuurlijk is het uitstekend dat je iets doet tegen minderjarigen die gedwongen worden tot sekswerk.

Maar dan komen we bij de uitvoering, Wiersma wil dat ook advertentie websites zoals het bekende Kinky.nl uitvoerig de ID-bewijzen checken: “Dus niet alleen de identiteit controleren met een paspoort, maar ook verifiëren. Dat moet verplicht zijn voor online platforms of ze nou in het buitenland gehost zijn of in Nederland.”  Dat betekent dat je als sekswerker moet vertrouwen dat de bedrijven achter deze websites hun beveiliging zo dermate goed op orde hebben, dat je jouw kopie-paspoort naar ze stuurt zonder dat dit op enige manier uitlekt.

“Zeker iets waar je mee kunt worden afgeperst”

Privacy is natuurlijk overal een gevoelig punt, maar voor sekswerkers die ondanks hun legale beroep, leven met een enorm stigma levert dit wel problemen op. Het is een beroep wat niet iedereen aan de grote klok wil hangen, familie en vrienden zijn er niet altijd van op de hoogte. Het zal niet de eerste keer zijn dat een sekswerker gechanteerd wordt en hiermee wordt dat gevaar alleen maar groter.

Datalekken zijn iets van alle dag helaas, van overheidsinstanties tot grote multinationals. Het gebeurt zelfs bij de organisaties die er veel aandacht en geld aan hebben besteed. En ja, ook in de sekswerk-branche is dit al eerder voorgekomen. Het bekende Hookers.nl, dat dezelfde eigenaar heeft als advertentiewebsites Kinky.nl en Sexjobs.nl, heeft twee jaar geleden een fors datalek gehad. De e-mailadressen van een kwart miljoen gebruikers kwam in handen van criminelen die het verhandelde. NOS vermeldde toen in dit artikel al dat bij deze bezoekers aan ‘dames van plezier’ het grootste gevaar is dat ze afgeperst gaan worden: “Het lidmaatschap van zo’n forum is zeker iets waar je mee kunt worden afgeperst” zei Arda Gerkens van Helpwanted.nl.