Uit de oude doos: Johan Derksen komt naar IJsselstein voor de blues maar slaat Privéhuis La Cloche over

Johan Derksen, vooral bekend van het voetbalpraatprogramma Veronica Inside, staat dinsdagavond met zijn theatertour Derksen Keeps the Blues Alive in een uitverkocht Fulcotheater in IJsselstein. ,,Er is echt wel interesse voor de blues.”

Hoe is het idee voor deze theatertour ontstaan?
,,Dat had ik me jaren geleden al voorgenomen, voor als ik met pensioen zou gaan. Kijk, ik heb het niet zelf bedacht, want het is een Amerikaans genre, maar het is een gat in de markt. We zijn al bezig aan onze tweede tour, nadat we ook met de voorstelling Pioniers van de Nederpop door het land zijn gereisd. Onze show is voor een doelgroep die naar het theater komt. Dat is het grote voordeel: mensen zitten te genieten en staan geen bier te zuipen.”

Wat kunnen de muziekliefhebbers verwachten?
,,Een bijzonder genoeglijke avond met bluesmuziek. Op het podium staan onder anderen de Nederlandse zangeres AJ Plug, pianist Roel Spanjers, Erwin Java (de gitarist van Cuby and the Blizzards), Michel van Dijk en Kat Riggins, die voor deze show is overgekomen uit Miami. Die kijkt bij ons in die volle zalen haar ogen uit, want in Amerika treedt ze hoofdzakelijk op in achenebbisj-tenten. Die bluesartiesten spelen daar echt niet in schouwburgen, want de blues hangt er in Amerika ook maar een beetje bij.”

Hoe komt het dat de blues in Nederland zo’n onderbelicht muziekgenre is?
,,Omdat we worden geterroriseerd door diskjockeys die alleen maar bullshit draaien en volgens een commercieel format moeten werken. De muzieksamensteller bepaalt wat er wordt gedraaid, maar er is echt wel interesse voor de blues. Van de 120 voorstellingen zijn er meer dan 100 uitverkocht en de rest zit bijna helemaal vol. Mensen zijn dolenthousiast.”

Je reist met deze show het hele land door. Is het een uit de hand gelopen hobby?
,,Nou, het is gewoon mijn hobby. Als je vijftig jaar in het voetbal hebt gezeten, is het aangenaam om eens met andere mensen op te trekken. Dat gelul over voetbal heb ik wel gehad. In oktober komen we met iets nieuws: de American Music Show. Daar komen alle Amerikaanse stijlen – soul, blues, country, rock-’n-roll, vogue – aan bod.”

Wat heeft je voorkeur: een avondje blues of een avondje aan tafel bij Veronica Inside?
,,Ik had afgelopen dinsdagavond eigenlijk aan tafel moeten zitten bij de Champions League, maar ik geef de voorkeur aan een avondje blues. Dat was geen lastige keuze.”

Geen bezoekje aan La Cloche

Het Utrechtse bordeel La Cloche bood Johan Derksen eind vorige maand voor zijn 70ste verjaardag een avondje in de jacuzzi aan. Op de vraag in het televisieprogramma Veronica Inside hoe zijn ideale verjaardag eruit zou zien, had Derksen geantwoord: ,,Wat denk je van een schuimbad met een paar heerlijke wijven? Als ik door twee dametjes word ingezeept, heb ik een kostelijke 70ste verjaardag.” Gaat Derksen nog in op het aanbod in, nu hij dinsdagavond toch in IJsselstein moet zijn? ,,Nou nee, want je staat tegenwoordig al op YouTube, voordat je thuis bent. Dan is het moeilijk ontkennen, hè? Ik moet wel zeggen dat die mensen dat commercieel keurig hebben uitgebuit. Heel handig.”