Sekswerkers Wallen willen weer aan de slag en stellen protocol op

Sekswerk is op dit moment nog niet toegestaan vanwege de coronamaatregelen. De belangenvereniging van raamprostituees op de Wallen is Red Light United. Ze stellen dat sekswerk niet zomaar stopt vanwege de maatregelen, helemaal omdat de financiële ondersteuning vanuit de overheid niet voldoende is voor de sekswerkers om in basisbehoeften te voorzien zoals woonruimte.

De vraag is dus hoe de overheid hier mee om gaat. Wachten tot 1 september (of wie weet, misschien zelfs later) is voor steeds meer sekswerkers geen optie meer. Daarom is Red Light United voorstander om, onder strenge voorwaarden, weer te starten met sekswerk voor 1 september.

Andere contactberoepen zijn al wel aan het werk, maar sekswerk is nog verboden. Een reden zou zijn omdat dit een zware fysieke inspanning is, waardoor mensen meer luchtdruppels uitstoten. Daarom wordt, net als bij sportscholen, de datum van 1 september nu aangehouden.

Volgens voorzitter Felicia Anna is die aanname niet juist: ‘Sekswerk is niet zo fysiek inspannend als men denkt. Sekswerk is geen zwoele vrijpartij zoals in de Titanic, maar vrij klinisch en professioneel met veel oog voor hygiene. Het werk is wat dat betreft net zo inspannend als het werk van een masseuse die wel vanaf 11 mei aan de slag mocht gaan.’

Standjes zonder face to face contact

Een voorstel van het protocol houd o.a. in dat, naast de al gebruikelijke safesex en hygiënemaatregelen, zowel de klant als de sekswerker latex handschoenen en een mondkapje moeten dragen. Zoenen en orale seks is niet toegestaan. En seks alleen in standjes waarbij er geen face to face contact is.

Het volledige protocol, dat ook gesteund wordt door de raamexploitanten op de wallen, is hier te downloaden.