“Sekswerkers krijgen een verhoogd risicoprofiel, waardoor ze moeilijk aan een eenvoudige bankrekening komen”

Bedrijven moeten hun algoritmes wantrouwen en onderzoeken, anders kan het mis gaan. Managers blijken weinig te begrijpen van hun eigen systemen of zelfs niet te weten of er in hun bedrijf gebruik wordt gemaakt van een geautomatiseerde analyse van data. Ook legale sekswerkers merken hier de nadelen van, dat stelt het Impact Centre Erasmus.

De ethische kant wordt regelmatig over het hoofd gezien, zo staat in Trouw. De algoritmes benadelen bepaalde groepen, waarbij ook de kindertoeslagaffaire een voorbeeld is waardoor het helemaal mis ging bij de belastingdienst. Jacqueline Scheidsbach is directeur van het kennis- en onderzoeksinstituut van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij ziet dat bedrijven, waaronder ook verzekeraars en banken, bepaalde mensen onterecht benadeeld: “Een verzekeraar mag naar de postcode kijken bij het bepalen van de premie. Banken gebruiken algoritmes om risico’s in kaart te brengen. Maar er kunnen ongewenste effecten optreden, zoals het versterken van kansongelijkheid. Een voorbeeld zie je in de prostitutie. Legale sekswerkers krijgen een verhoogd risicoprofiel, waardoor ze moeilijker aan een eenvoudige bankrekening komen.”

Het is iets wat wij ook vaak horen, dat sekswerkers en exploitanten worden uitgesloten van allerlei zaken die voor elk ander persoon normaal zijn. Een hypotheek die wordt afgewezen vanwege een link met sekswerk, privehuizen die geen pin-automaat mogen huren of veel moeite moeten doen om een bankrekening te krijgen.