Sekswerkers, de vergeten slachtoffers van het coronavirus

Ook in België ligt de prostitutie stil. En waar in Nederland in de Tweede Kamer nog wel eens vragen zijn gesteld over de gevolgen van de coronamaatregelen voor sekswerkers, wordt er in België vrijwel niet over gesproken stelt rtbf.be.

Ook in de Belgische media wordt nauwelijks gerept over de plotselinge stop van inkomsten voor sekswerkers. Er zijn meerdere organisaties in België die zich bekommeren om het welzijn van de prostituees. Zij zien dat ondergronds de betaalde seks toch nog doorgaat.

Prostitutie gaat ondergronds door in België

Entre 2 Wallonië is een organisatie die prostituees voorziet in psychosociale, medische en juridische ondersteuning. De coördinator Martine Di Marino zegt over de huidige situatie: ‘Ik ben ervan overtuigd dat een flink aantal doorgaat met hun vaste klanten, maar we hebben geen bewijs omdat het ondergronds gebeurt.’ Ze proberen de sekswerkers alsnog maar te helpen, met zoals gebruikelijk het verdelen van condooms en glijmiddel, maar nu ook met het uitdelen van desinfecterende gel.

Een vereniging die in alle grote Franstalige steden aanwezig is, is Escape P. Ze stellen op hun website dat sekswerk niet is toegestaan, maar er staat ook uitleg bij waar je rekening mee moet houden als je toch als prostituee je werk voortzet. Ook zij lijken te beseffen dat het werk onder de radar toch doorgezet wordt door sommigen.

Doordat de wereld nu onder de radar doorgaat, waarschuwt Martine Di Marino van Entre 2 Wallonië: ‘Hoe hoger het risico dat er ondergronds gewerkt wordt, hoe meer risico op geweld, om alleen te zijn, en is de kans dat je iemand tegen komt die onder zijn hoede neemt minder.’