Sekswerker in Nieuw-Zeeland gecompenseerd voor seksuele intimidatie op de werkvloer

Een sekswerker uit Nieuw-Zeeland heeft ‘een bedrag met vijf nullen’ gekregen na een zaak wegens seksuele intimidatie op de werkvloer.

‘Deze zaak onderstreept dat iedere werknemer, ongeacht zijn of haar beroep, op zijn werk niet zou moeten vrezen voor seksuele intimidatie’, zegt Michael Timmins van de mensenrechtencommissie van het land.

De identiteit van de sekswerker en het precieze bedrag dat zij heeft gekregen, is niet bekend gemaakt, maar de schikking moet de vrouw compenseren voor geleden emotionele schade en inkomstenderving.

Bordeel

De zaak was opgepakt door een mensenrechtentribunaal dat eerder al had geoordeeld dat ook sekswerkers volgens de wet beschermd moeten worden tegen seksuele intimidatie. ‘Zelfs in een bordeel kan taal met een seksuele dimensie ongepast worden gebruikt, op een suggestieve, onderdrukkende of beledigende manier’, aldus het tribunaal.

In 2003 decriminaliseerde Nieuw-Zeeland de commerciële seksindustrie als eerste land ter wereld. Prostitutie is vanuit beleidsoogpunt gelijk aan iedere andere baan in de service-industrie, waardoor sekswerkers dezelfde rechten en plichten hebben als bijvoorbeeld een kapper of een fietsenmaker.

Bron: Volkskrant.nl