Sekswerk in Noordrijn-Westfalen nog niet toegestaan, Berlijn vanaf 1 september wel

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaat voorlopig nog geen sekswerk toestaan. Daardoor blijft ook meerdere van de grote redlight-districts van Duitsland gesloten. In ruim 1400 kamers in deze raambuurten blijft het rode licht dus nog uit. In tegenstelling tot de regio Berlijn, waar vanaf 1 september weer sekswerk is toegestaan.

Karl-Josef Laumann, de staatssecretaris van Arbeid, Volksgezondheid en Sociale zaken in deze regio Noordrijn-Westfalen, maakte dit bekend: ‘Zolang er beperkingen zijn in het dagelijkse leven, zoals afstand houden, vereiste mondmaskers te dragen en bestemmingen traceren, is een versoepeling in de prostitutie vanuit ons perspectief moeilijk voor te stellen’ stelt de bewindvoerder.

In de aan België en Nederland grenzende regio is er dus nog geen perspectief voor sekswerkers. Privehuizen, SM Studio’s, raambuurten en ‘Laufhausen’ en andere vormen van prostitutie blijven illegaal in tijden van coronamaatregelen. Redlight-districts in o.a. Duisburg met ruim 400 kamers en Bochum en Keulen met ruim 200 kamers moeten dicht blijven. In totaal gaat het in de regio om ruim 1400 kamers.

Berlijn vanaf 1 september weer helemaal open, Beieren gedoogd

Ondertussen is in de regio Berlijn de situatie heel anders. Na een rechtsgang van een SM Studio en Massagesalon is daar besloten dat deze seksuele diensten zonder geslachtsgemeenschap weer vanaf 8 augustus is toegestaan. En vanaf 1 september is ook, onder strikte hygiëne voorwaarden, sekswerk met geslachtsgemeenschap toegestaan. Een argument voor heropening van sekswerk door de senaat in Berlijn was vooral de precaire financiële situatie van sekswerkers in de regio. Sekswerk groeide in de illegaliteit door, waardoor de controle juist alleen maar minder is.

In Beieren is prostitutie wel toegestaan. Maar locaties voor sekswerk mogen nog niet open, meld Morgenpost.de. Bij privehuizen en sexclubs kunnen de sekswerkers dus niet terecht om hun vak uit te oefenen. En in sommige steden in de regio mogen steden alsnog bepalen dat prostitutie niet mag. Hoe dat dan in de praktijk werkt is onduidelijk.