Seksclubs liggen op hun gat

Directeur André van Dost van de Vereniging van Exploitanten van Relaxbedrijven (VER) spreekt van een kaalslag: „In 2000 waren er landelijk nog 1350 seksbedrijven. Inmiddels is dat aantal geslonken tot 250.” Dat betekent volgens de seksbranche allerminst dat er geen vraag meer is naar ’betaalde liefde’: „Liefhebbers genoeg. Alleen zijn de dames massaal thuis aan het werk. Om te ontkomen aan de fiscus.”

Die belastingvlucht wordt bevestigd door eigenaar Johan van Nunen van club Tilburg Privé. Hij rekent de oorzaak voor: „Een klant betaalt 100 euro voor drie kwartier in mijn zaak. Na btw-heffing resteert 79 euro. Daarvan is 60 procent, circa 45 euro, voor de dame . Na belasting houdt ze misschien 30 euro over. Thuis vraagt ze 70 euro zwart, de klant is goedkoper uit en laat mij voortaan links liggen.”

Veel ’sekswerkers’ gebruiken de clubs louter nog als springplank voor een bloeiend thuiswerkbestaan. Ze werken kort in een legaal bordeel, strooien daar kwistig met visitekaartjes en gaan vervolgens thuis of in een hotelkamer aan de slag. De Tilburgse seksondernemer Van Nunen herkent dit: „Er zijn klanten genoeg, maar ik kan geen dames meer krijgen. Voorheen zaten er bij mij zeker tien vrouwen in de zaak , nu moet ik het doen met vijf. De kers op de taart is verdwenen.”

Bescherming

Eigenaar Steve van sekshuis Leiden Privé aan de Rijnstraat in de sleutelstad, bemerkt dat veel ’uitgewaaide’ medewerksters na een tijdje weer op de stoep staan. „Hier hebben ze bescherming. Thuis zijn ze weerloos als ze een vervelende of agressieve klant hebben.”
Ongeveer gelijktijdig met de legalisering raakten ook de seksadvertenties op internet in zwang. Van Nunen: „Zo’n Kinky.nl (waarin Roemenen onlangs een meerderheidsaandeel verwierven, red.) bepaalt de markt. Een vrouw koopt voor 15 euro een prepaid gsm-nummer, zet dat met een leuk profieltje en een sexy foto erbij online en gaat in de slaap- of hotelkamer aan de slag. De politie ontbeert capaciteit om dit intensief te controleren.”
De hoge woningprijzen dragen volgens Steve ook bij aan het verdwijnen van de sekshuizen. „Menig uitbater die veel geld heeft verdiend, stopt ermee en bouwt zijn vaak grote pand om tot appartementencomplex. Met de verkoop daarvan kan hij nog een keer goed cashen.”

Controles

Al met al speelt veel prostitutie zich inmiddels af achter de gordijnen van privéwoningen of binnen andere ongrijpbare circuits. „En juist in die theehuizen en andere dekmantelbedrijven vind je de praktijken waar de overheid zo tegen strijdt, zoals de gedwongen prostitutie en de inzet van illegale meisjes”, zo klinkt het uit de legale branche, die minimaal twee keer per jaar gecontroleerd wordt.

Die controles staan ook nog eens onder druk, hetgeen in 2014 werd voorspeld door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), onderdeel van het ministerie van Justitie. Dit signaleerde in het rapport Prostitutie in Nederlandse gemeenten al dat de politie zich meer wil richten op kerntaken. Het toezicht op de handhaving in de seksindustrie kan daardoor in de knel komen, zo waarschuwden de experts.

Dat is volgens Van Nunen precies wat er nu gebeurt. „Het Prostitutie Controle Team van de zedenpolitie in Zeeland-West-Brabant wordt opgeheven. Er wordt al gefluisterd dat straks stadswachten voor deze taak worden ingezet. Die zijn daarvoor natuurlijk totaal incapabel.” Het politiekorps nuanceert dit beeld: „De controle op de vergunningen gaat inderdaad naar de gemeenten. Maar bij vermoedens van illegaliteit of mensenhandel, blijven zowel de vreemdelingenpolitie als de zedenrechercheurs in beeld, ook met onverwachte controles”, aldus zegsman Willem-Jan Uytdehage.

Onzichtbaar

De GGD betreurt het ’onderduiken’ van de sekswerkers: „Daardoor raken ze bij ons uit beeld voor voorlichting over anticonceptie en controles op soa’s. Of om te beoordelen of ze dit werk echt vrijwillig doen”, aldus zegsman Fokke Postma van de GGD Groningen. In deze provincie verdwenen de afgelopen jaren alleen al in de kernen Bellingwedde en Vlagtwedde vier van de vijf seksclubs. Postma: „Dat lijkt prima, maar het werk gaat echt onverminderd, maar onzichtbaar door.”

Commentaar van onze redactie:

Het klopt dat door overheidsbeleid en strenge regels en misbruik van de wet Bibob de dames en klanten deels naar het illegale circuit verdwijnen en zeker de pooiers met hun meisjes op niet te controleren locaties werken waar ook geen zicht is op door de GGD, Politie, Belastingdienst en hulpverleners. Echter omdat er minder vergunde zaken als privehuizen, clubs, ramen zijn dan voorheen kunnen die het juist goed doen als ze durven te investeren in goede online reclame. Illegale dames zijn totaal afhankelijk van internet en pakken ook zo hun klanten. Alleen de overheid doet niets tegen illegale prostitutie advertentiesites, escort sites of oprollen van dames die thuis werken of in hotels. Daar is geen mankracht en of prioriteit voor. Privehuizen en clubs die geld durven te investeren in goede websites, fotoshoots, reclame online en hun dames netjes en goed behandelen lopen prima. En daar zijn legio voorbeelden van.

De VER bereikt ook niet veel met praten met overheden, helaas heeft niemand in de politiek echt belangstelling in de problematiek van prostitutie. En sluiten van vergunde locaties of redlightdistricten jagen de dames en pooiers etc alleen maar de illegaliteit in. Christelijke partijen waarvan nu 2 in de regering zijn sowiso tegen prostitutie en zullen de branche niet helpen. Dom want prostitutie is het oudste beroep en zal altijd blijven bestaan omdat er gewoon behoefte en vraag naar is, dan maar illegaal. Overheid faalt al jaren met prostitutiebeleid, alleen de belastingplicht is er voor de dames gekomen, rechten hebben ze niet gekregen. En zelfs exploitanten kunnen geen hypotheek krijgen of met moeite of niet, een bankrekening of pinapparaat omdat de Nederlandsche Bank dat weigert en hun klanten financiele providers en banken aangeeft dat ze niet met de erotische branche ge-ascioceerd willen worden. Zelfs sexshops raken al hun pinapparaten en bankrekeningen kwijt. Terwijl de erotische branche juist het strengst gecontroleerd worden door Justitie, overheden en via de Bibob wet absurd streng gecheckt worden, waar andere branches alles kunnen en mogen doen. De criminaliteit heeft zich al lang verschoven naar o.a. autobranche, telefoonwinkeltjes, kapperszaken, etc. etc.