Saban Baran moet brommen

De naar Turkije ontsnapte vrouwenhandelaar Saban Baran moet definitief in zijn eigen land de cel in. Het gerechtshof in Istanbul heeft zijn eerder opgelegde straf van zeven jaar en negen maanden onherroepelijk verklaard.

saban1

De hoogste Turkse rechter oordeelt dat de beruchte Saban schuldig is aan vrouwenhandel en het leiding geven aan georganiseerde misdaad. De hoogste baas van het Openbaar Ministerie in Nederland, de voorzitter van het college van procureurs-generaal mr. Herman Bolhaar, reageerde gisteren zeer instemmend op het Turkse vonnis.

„Het recht krijgt zijn beloop”, aldus Bolhaar in een eerste reactie. „Het besluit van de Turkse rechter is ook een enorme opsteker voor zijn slachtoffers.” Het Nederlandse OM heeft vanaf het moment dat Saban Baran in Nederland de benen nam, verwoede pogingen gedaan de wrede vrouwenhandelaar achter de tralies te krijgen. Het complete strafdossier ’Sneep’, inclusief vonnis door de Nederlandse rechter, werd in het Turks vertaald en overgedragen aan de Turkse justitie. De trage afhandeling van de rechtszaak in Turkije had waarschijnlijk te maken met de coup tegen president Erdogan, waarna veel Turkse rechters werden ontslagen of opgepakt.

Saban ontkwam in 2009 na een proefverlof, dat hem was toegekend door het Arnhemse gerechtshof. Verslaggevers van deze krant ontdekten dat de crimineel na zijn ontsnapping de discotheek ’Escape’ in Antalya opende. Later achterhaalde het RTL-programma Op de vlucht Sabans woon- en verblijfplaats aan de Turkse Rivièra. In augustus van dit jaar publiceerde De Telegraaf nog foto’s waarop te zien was hoe Saban onbekommerd met zijn kinderen in het zwembad van een luxe vijfsterrenresort dobberde.

Die luxe kan hij waarschijnlijk op korte termijn op zijn buik schrijven. Het Openbaar Ministerie kon gisteravond nog niet zeggen of Saban al was opgepakt of op welke termijn dit gaat gebeuren. De Turkse autoriteiten hebben eerder al verzekerd dat zij de door Turkije overgenomen straf zullen uitvoeren, zodra die onherroepelijk is. Sabans advocaat liet in Istanbul weten dat zijn cliënt een Turks onherroepelijk vonnis zal respecteren en eraan zal meewerken.

Bron: Telegraaf.nl