Plan verantwoord sekswerk: wel doggystyle, geen missionaris

Veilig en verantwoord sekswerk is wel degelijk mogelijk, ook in tijden van corona. Daarvan wil belangenvereniging Red Light United de overheid overtuigen met een donderdag gepresenteerd plan. ‘Wees creatief. Kies een goede positie.’

Seks op anderhalve meter afstand is onmogelijk, maar de sekswerker heeft genoeg mogelijkheden om haar werk in deze tijd van corona veilig te doen: ‘Seks met de gezichten afgewend van elkaar of met de rug naar de klant toegekeerd.’ Red Light United, de belangenvereniging van sekswerkers op de Wallen, heeft een plan geschreven om de overheid te overtuigen dat een sekswerker op een veilige en verantwoorde manier het beroep kan uitoefenen.

In het plan staat een protocol waaraan de sekswerker zich moet houden: van de gebruikelijke RIVM-maatregelen tot het aan de deur meten van de temperatuur van de klant en het dragen van latexhandschoenen en mondkapjes door zowel de sekswerker als de klant. Orale seks en zoenen zijn, aldus het protocol, niet toegestaan.

Wegkijken

Om risico op verspreiding van het virus in te perken, zijn alleen bepaalde standjes gepermitteerd waarbij men van elkaar wegkijkt. Zo is ‘doggystyle’ wel toegestaan maar de ‘missionaris’-stand niet. “Wees creatief. Kies een goede positie,” zegt Felicia Anna, voorzitter van Red Light United.

Sekswerkers moesten net als kappers, schoonheidsspecialisten en masseurs per half maart stoppen met hun werkzaamheden. Veel mensen in contactberoepen konden 11 mei weer werken, sekswerkers en sportscholen mogen daarentegen tot 1 september niet aan de slag. Er zou bij sekswerk een hoge inspanning worden geleverd waarbij men ‘meer en krachtige druppels’ uitstoot waarin het virus zou kunnen zitten.

Maar ‘sekswerk op de Wallen is iets anders dan een zwoele vrijscène uit de Titanicfilm’, aldus de belangenvereniging. Het ‘is niet te vergelijken met een reguliere vrijpartij of work-out in een sportschool’. Het werk vraagt ‘weinig fysieke inspanningen, is klinisch en enigszins afstandelijk en met veel oog voor hygiëne’. Bovendien is het slechts één-op-ééncontact en duurt een bezoek aan een raamprostituee op de Wallen gemiddeld een minuut of zeven, aldus de belangenvereniging.

Illegaal doorwerken

Wachten tot 1 september is voor hen ‘geen optie’. Uit financiële nood werken sommige sekswerkers, ondanks de financiële steun vanuit de TOZO-regeling voor zelfstandigen, illegaal door. “En dat zullen er meer worden. Het is een illusie te denken dat sekswerk stopt,” zegt Felicia Anna.

Controle of de sekswerkers zich wel aan het voorgeschreven protocol houden, ligt wat moeilijk, erkent Felicia Anna. “Het is een kwestie van vertrouwen. Van een masseuse weten ze ook niet of die wel elke keer de handdoek verschoont.”