Omwonenden:Bevries Nieuwe Zandpad

Impressie Nieuwe Zandpad
Impressie Nieuwe Zandpad

UTRECHT – De aanleg van een nieuwe prostitutiezone bij Overvecht mag niet worden gestart voordat de Raad van State zich heeft uitgesproken over bezwaren. Dat eisen omwonenden volgende week bij de rechter.

De gemeente wil maximaal 162 werkruimtes voor prostituees laten aanleggen bij het Nieuwe Zandpad. Daarvoor is inmiddels een bouwer geselecteerd. Omwonenden zijn bang dat die al aan de slag gaat, voordat de Raad van State een uitspraak heeft gedaan. Die wordt na de zomer verwacht.

De nieuwe plek ligt tussen de Marnixlaan/Einsteindreef en de Rioolwaterzuivering. Het Nieuwe Zandpad ligt op steenworp afstand van de bootjes bij het oude Zandpad. Daar wil de gemeente de bootjes laten weghalen en woningen bouwen.

OMWONENDEN
In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Van Zanen donderdag dat er overleg is geweest met omwonenden. “Dit heeft een goed beeld opgeleverd van de overlast die omwonenden verwachten en wat ervoor nodig is om overlast tot een minimum te beperken, te beheersen en de regels te handhaven.”

Van Zanen zegt dat er al aanpassingen zijn gemaakt in het plan. Zo wordt een groter deel van de omgeving aangepast. Hij wil nog bijeenkomsten beleggen met meer omwonenden en gaat ook met een delegatie van sekswerkers in gesprek over de inrichting van het gebied.

MISSTANDEN
Het Zandpad werd in 2013 gesloten op last van toenmalig burgemeester Wolfsen. Hij zei dat er veel misstanden waren, iets dat later door wetenschappers werd ontkend. Op het Nieuwe Zandpad wil de gemeente misstanden tegengaan door alle prostituees te registreren.

Inmiddels heeft de gemeente het bestemmingsplan van het oude Zandpad aangepast waardoor prostitutie op die plek niet meer mogelijk is. Er lopen van zaken bij de rechter en bij de Raad van State van oud-uitbater WEGRA, die de boten weer wil gebruiken.

Naast de plannen voor nieuwe ramen bij Overvecht, die in 2017 open zouden moeten gaan, wordt ook gesproken over het terugbrengen van raamprostitutie in de Hardebollenstraat in het centrum van de stad.

De enige plek waar de gemeente nu prostitutie toestaat is de tippelzone bij de Europalaan en enkele bordelen.