Justitie eist 20 jaar cel voor ‘prostitutie-moorden’

Het Openbaar Ministerie heeft 20 jaar cel geëist tegen Albert B. (59) die verdacht wordt van twee moorden uit de jaren negentig. Berendina Stijger (45) en Francis Hofland (22) werden beiden met opengesneden kelen op verschillende plekken in Rotterdam gevonden. Er was veel publiek in de zaal aanwezig.

Volgens justitie is er voldoende bewijs dat Albert B. de vrouwen heeft verkracht en van het leven heeft beroofd. Hij zou de vrouwen met een mes hebben gedwongen tot seks. Met dit mes werden ze vervolgens van hun leven beroofd. Twintig jaar cel is de maximaal te eisen straf voor een misdrijf van die kwalificatie uit die tijd.

De moorden op zwerfster Berendina Stijger en prostituee Francis Hofland werden in 1990 en 1991 gepleegd. Verdachte Albert B kwam bij het cold caseteam decennia later in het vizier omdat op hun lichamen zijn sperma werd aangetroffen. Ook werden merkwaardige lappen stof gevonden op de plaatsen van het misdrijf.

In die tijd werden meerdere moorden op prostituees gepleegd. Alleen de zaken van Stijger en Hofland bleven overeind. Uit later onderzoek bleek Berendina Stijger niet tippelde maar een zwervend bestaan leidde in de omgeving van de Willemsbrug.

Wond

Ze werd destijds door een voorbijganger dood gevonden achter een container onder de brug. Haar levenloze lichaam lag onder wat kranten, zo bleek tijdens de zitting. Op haar achterhoofd had ze een flinke wond, maar daaraan is ze niet overleden.

Uit onderzoek bleek dat de vrouw door haar kleding heen was gestoken. Naast haar lichaam lag een bebloed mes. Haar onderbroek was kapot gesneden. Ook lag er een doek met sperma afkomstig van de verdachte. Albert B. verklaarde geen idee te hebben hoe dat daar terecht is gekomen.

Lampenkap

Francis Hofland werd op vrijwel identieke wijze vermoord: met veel messteken. De rechter vroeg zich af hoe het kon dat B. met beide vrouwen seks had en ze daarna door een ander om het leven werden gebracht.

De moeder van Francis Hofland was ook bij de zitting aanwezig. ,,Mijn dochter is verslaafd geweest, maar dat is toch geen reden om haar om te brengen?” aldus haar verklaring die werd voorgelezen. Wanneer ze later de strafeis van justitie hoort, verschijnt een lach op haar gezicht.

Tijdens de zitting werd duidelijk dat Albert B. in ‘een nette georganiseerde woning’ leefde. Toch waren er wat opmerkelijke zaken; op een lampenkap had hij naakte vrouwen getekend met schaamhaar. Als de rechter aan B. vroeg wat hij met schaamhaar heeft, antwoordde hij: ,,Iedereen heeft zo zijn voorkeuren.”

‘Gedateerde onderbroekjes’

Volgens de rechter werden in de woning van B. ook ‘gedateerde onderbroekjes’ gevonden, oftewel oude damesonderbroeken. De verdachte vertelde dat hij vroeger weleens bij de tippelzone aan de G.J de Jonghweg in Rotterdam kwam. Hij kwam voor de seks, maar ook gewoon voor een gesprek.

Toen de vrouwen werden vermoord was B. ongeveer dertig jaar. Hij had toen al een overval op een juwelier op zijn kerfstok. Hij werd in Suriname geboren en kwam met 12 jaar naar Nederland. Hij doorliep een aantal instellingen en kwam uiteindelijk via de Pauluskerk in Schiedam te wonen. Ook werkte hij een tijdje als amateur-gigolo in seksclubs en parenclubs.

Tijdens eerdere voorbereidende rechtszaken slaagden de rechters er niet in tot de man door te dringen. De Schiedamse verdachte begreep de vragen ogenschijnlijk wel, maar elke keer weer raakte hij in het doolhof van zijn onsamenhangende verhalen volledig de weg kwijt.

Bron: DominaForum.nl