Honderden nep-advertenties op bekende advertentiesites, die er op uit zijn om je op te lichten

Op meerdere websites waar sekswerkers adverteren, staan ook advertenties die niet echt zijn. Vele hiervan zitten mensen achter die er op uit zijn om jou op te lichten. En ze komen er vaak mee weg omdat er weinig aangifte wordt gedaan, omdat klanten zich schamen. Dit loopt volgens getuigenverklaringen soms op tot duizenden euro’s en zijn er honderden van dit soort advertenties.

Ten minste 300 advertenties zijn online die gebruikt worden voor oplichting, zo stellen de onderzoeksjournalisten van Pointer. Ze zien hetzelfde telefoonnummer bij verschillende personen die in compleet andere woonplaatsen adverteren. En veel foto’s blijken gestolen te zijn van Instagram of van andere sekswerkers die niet in Nederland actief zijn. Er wordt gevraagd om een vooruit betaling, bijvoorbeeld via Tikkie of door middel van online cadeaubonnen. Maar de daadwerkelijke afspraak komt er nooit.

Aangifte wordt er nauwelijks gedaan. De schaamte is groot, zowel over het feit dat ze sekswerkers bezoeken als dat ze ‘erin getrapt’ zijn. Op fora worden dit soort ervaringen wel gedeeld, maar de verschillende instanties horen er nauwelijks iets over. Het blijkt ook erg eenvoudig te zijn om een fake-advertentie aan te maken.

Gevolgen voor klant, maar ook voor de eerlijke sekswerker

De nare gevolgen zijn niet alleen voor de klanten, maar ook voor de sekswerkers die wel eerlijk hun diensten aanbieden. Het wanttrouwen groeit bij de potentiele klanten, zo stelt sekswerker Foxxy: “Mijn klanten vertrouwen de sekswerkers minder. Ze haken af, omdat ze negatieve ervaringen hebben met nepadvertenties.”

De enkele meldingen van oplichting bij de politie zijn complex om op te lossen: “Een vals profiel is eveneens discutabel: het is voor te stellen dat je je niet onder je eigen naam bekend maakt in deze branche.”

Midhold, de eigenaar van advertentiewebsites Kinky.nl en Sexjobs.nl zegt dat nepprofielen gelijk van de site af worden gehaald en roept op aan gedupeerden om bij fraude dit te meldden: “We behandelen alles uiteraard discreet en anoniem. Bij een valide melding nemen wij natuurlijk direct passende maatregelen. Zo wordt elke vorm van oplichting op onze sites die bij ons kenbaar wordt gemaakt, actief gemeld bij de politie.”