Het einde van een tijdperk: Hookers.nl, het forum over prostitutie stopt op 8 juli 2021

Dinsdag 29 juni kwam het bericht binnen dat Hookers.nl gaat stoppen. Het bekende forum zal op 8 juli 2021 alle berichten en alle gebruikers verwijderen. Hookers.nl was veruit het bekendste platform waar klanten van sekswerkers hun ervaringen deelden, tienduizenden gebruikers en honderdduizenden berichten zullen voorgoed verdwijnen. Zo verklaarde eigenaar Midhold B.V. in een e-mail die naar leden is gestuurd.

Midhold B.V., ook eigenaar van o.a. kinky.nl en sexjobs.nl, komt tot deze beslissing na een impasse met de Autoriteit Persoonsgegevens die onderzoek deden naar Hookers.nl. De recensies zouden niet geplaatst mogen worden als er geen expliciete toestemming is van de betreffende sekswerker. Midhold stelt dat ‘het laatste woord hierover nog niet is gezegd’ maar gaat wel alle berichten en gebruikersaccounts wissen op 8 juli 2021.

Hookers.nl is bij sekswerkers, klanten en exploitanten uiteraard zeer bekend. De website had zijn controverses. Niet alle sekswerkers waren even blij met de recensies die over ze geschreven werden. Het datalek in 2019 waardoor de mailadressen van duizenden bezoekers aan sekswerkers op straat kwamen te liggen. En de grootste controverse was wellicht wat Hookers.nl ook de meeste bekendheid gaf.

Hoe een wethouder de beste reclame bleek voor Hookers.nl

Hookers.nl werd in 2002 opgericht en groeide pas flink toen in 2004 de toenmalig wethouder van Sociale Zaken in Amsterdam, Rob Oudkerk, regelmatig de website bleek te bezoeken en ook zelf Dames van Plezier bezocht. Dit werd publiekelijk bekend, nadat Rob Oudkerk dit aan Heleen van Royen vertelde aan een bar na een TV-opname en zij dit vervolgens in een column opschreef en het gepubliceerd werd in de Parool. Het zorgde voor een grote toename van gebruikers op het forum.

We zien op Hookers.nl, waar nu nog geschreven wordt, veel verbolgen berichten. Waarin Midhold o.a. wordt verweten ze dit ook anders hadden kunnen oplossen, bijvoorbeeld met een tijdelijke blokkade van recensies, in plaats van nu de hele geschiedenis te wissen. Een gebrek aan respect aan de leden, die soms al meer dan 10 jaar dagelijks schrijven of vrijwillig als moderator werken, wordt ook uitgesproken.

Ook wordt er al besproken waar de leden dan terecht kunnen. De naam van Citygirl.nl wordt veelvuldig genoemd, een forum dat ook al enige tijd in opkomst was maar altijd een stuk kleinschaliger was ten opzichte van het grote Hookers.nl. Met het verdwijnen van Nederlands bekendste prostitutieforum, lijken de leden hun heil daar te gaan zoeken.