’Code rood op de Amsterdamse Wallen’

Het is oorlog in het Wallengebied. Dat zegt Cor van Dijk, de baas van erotisch theater Casa Rosso en voorzitter van de ondernemersverenigingen in het Wallengebied. Hij is met 290 collega’s ’klaar met machtspolitiek van burgemeester Halsema’. De burgemeester wil met goedkeuring van de raad prostitutieramen, toeristen en overlast uit het historische stadshart terugdringen en onderzoekt andere een sekshotel buiten het Centrum.

In een brief van Van Dijk die dit weekeinde naar zowel de burgemeester als raadsleden is verstuurd, komt naar voren dat ondernemers zich overvallen voelen door een ’marktconsultatie’ die is opgestart om mogelijkheden te verkennen van een erotisch centrum – in de volksmond ook wel sekshotel – buiten het Centrum. Wallenondernemers kregen op 26 april te horen dat er op 3 mei over de marktconsultatie kon worden gesproken.

In een brief van Van Dijk die dit weekeinde naar zowel de burgemeester als raadsleden is verstuurd, komt naar voren dat ondernemers zich overvallen voelen door een ’marktconsultatie’ die is opgestart om mogelijkheden te verkennen van een erotisch centrum – in de volksmond ook wel sekshotel – buiten het Centrum. Wallenondernemers kregen op 26 april te horen dat er op 3 mei over de marktconsultatie kon worden gesproken.

„Met deze werkwijze maakt de gemeente volkomen duidelijk dat van een serieuze betrokkenheid van ondernemers geen sprake is en dat de bijeenkomst alleen is bedoeld voor de bühne, om later te kunnen zeggen dat iedereen in de gelegenheid is gesteld om mee te denken. De zorgvuldigheid is ver te zoeken. De gemeente steekt zo een dikke middelvinger op naar duizenden ondernemers in de Amsterdamse binnenstad die reikhalzend uitkijken naar het einde van de coronacrisis en economisch herstel”, schrijft Van Dijk. Ter ondersteuning verscheen maandag ook nog een juridische brief van Labré advocaten in de Stopera, waarin de grieven van de 290 ondernemingen in het Burgwallengebied zijn verwoord.

Blussen

Dat het menens is, blijkt uit de taal die Van Dijk in zijn brief gebruikt. „De binnenstad staat in lichterlaaie. U helpt niet blussen maar gooit olie op het vuur en draagt er zelfs toe bij dat de brand de Amsterdamse binnenstad in as legt”, aldus de ondernemersvoorman. „Uw ambtenaren rossen uw plannen er gevoelloos doorheen om ervoor te zorgen dat uw ’integrale aanpak’ zorgt voor een ander landschap in de Amsterdamse binnenstad. U doet dit ook nog eens op een moment waarbij we niet eens weten of er straks nog wel een binnenstad is.”

Van Dijk wil dat de eerder door Halsema geschetste scenario’s eerst worden onderzocht en uitwerkt, zoals werd beloofd.

Een woordvoerder van burgemeester Halsema laat weten dat er maandag een verduidelijkende e-mail aan ondernemers is gestuurd. Daarin staat dat ’wat onduidelijkheid’ was over het doel van de marktconsultatiebijeenkomst. „Samengevat: de bijeenkomst gaat uitsluitend over de start van de marktconsultatie die we willen toelichten. De marktconsultatie is geen start van een aanbesteding. Over de binnenstadbrief die vorige week naar de raad ging, zal een aparte bijeenkomst komen.”

Toekomst

De woordvoerder wijst erop dat het debat over de toekomst van de binnenstad al geruime tijd loopt. „Met een uitgebreid traject van overleg met de raad en belanghebbenden, zoals uiteraard de ondernemers in het gebied en bijvoorbeeld de bewoners.” Hij doelt ook op eerdere bijeenkomsten uit 2019. „Aan de hand van deze input en met het oog op de drie uitgangspunten (betere positie sekswerkers, minder ondermijning, minder overlast door drukte op Wallen, red.) heeft de raad vervolgens stap voor stap richting gegeven aan het project. Elke raadsbrief is aan betrokkenen zoals sekswerkers, raamexploitanten, andere ondernemers en bewoners gestuurd, elk debat aangekondigd (met de mogelijkheid voor inspraak), bovendien zijn er aparte overleggen.”

Van Dijk erkent desgevraagd dat hij zware woorden gebruikt. „Maar ik gebruik ze niet zomaar”, zegt hij. „Ik hecht er belang aan te benadrukken dat de ondernemers in het Centrumgebied er geen probleem mee hebben als de gemeente na een democratisch en transparant proces besluit het Wallengebied te hervormen. Sterker nog, de ondernemers hebben hierin zelf het initiatief genomen. Maar de machtspolitiek die onder leiding van de burgemeester nu tentoon wordt gespreid is stuitend en maakt meerdere beroepsgroepen kapot.” De nieuwe uitnodiging verdween dan ook in de prullenbak. Van Dijk: „Naar aanleiding van uw bestuurlijke misser ga ik niet met u gezellig samen een doodskist uitzoeken.”

Bron: Telegraaf.nl