Beroemde Franse hoerenmadam overleden

Madame Claude, de bekendste bordeelhouder van Frankrijk, is maandag op 92-jarige leeftijd overleden. Dit heeft The Guardian dinsdag gemeld. Fernande Grudet, zoals haar echte naam luidt, leidde gedurende haar hoogtijdagen een luxe bordeel waarin vijfhonderd vrouwen en een handvol mannen werkten. Pikant detail: haar clientèle bestond uit John F. Kennedy, de sjah van Iran en Fiat-baas Giovanni Agnelli.

Dat claimde de hoerenmadam althans zelf. Zeker is wel dat in haar adresboekje ministers, diplomaten en grote bedrijfsbazen stonden die in de jaren zestig en zeventig aan de macht waren. Ook maffialeden schenen geregeld bij haar langs te gaan. De intentie van haar bordeel was dan ook het bedienen van de zogeheten rich & famous.

Pillow talk

Madame Claude werd in een klooster opgevoed door nonnen. In de jaren zestig begon ze met het opzetten van haar exclusieve bordeel. Halverwege de jaren zeventig werd het bordeel langzaamaan ontmanteld, mede dankzij miljoenen belasting die zij weigerde te betalen.

Dankzij haar beroemde clientèle genoot madame Claude enige bescherming tegen de politie. Ook speelde ze in het geheim informatie door aan de politie die klanten na de seks – tijdens de zogenoemde pillow talk – toevertrouwden aan haar prostituees.

Films

Madame Claude was het onderwerp van een aantal Franse films, waaronder de naar haar vernoemde film van Just Jaeckin, die ook de beroemde film Emmanuelle regisseerde. De actrice die haar rol vertolkte in de film zei tegen het Franse magazine Le Point: ‘Ik schrok van haar cynische kijk op seks. Voor haar waren mannen niets meer dan portemonnees.’ Volgens de actrice moesten alle meisjes in het bordeel witte lingerie dragen – zwarte lingerie was ten strengste verboden.

Madame Claude produceerde in 1992 zelf een film, getiteld ‘Hoe te verleiden’. Ze adviseerde hierin om nooit seks te hebben op de eerste date.

Bron: Volkskrant