Raamprostitutie in Gent en Oostende weer gestart, ook meerdere bordelen weer open in België

In België staat sinds maandag 8 juni prostitutie niet meer op de verboden lijst, de maatregelen zijn versoepeld voor sekswerkers. Hoe er gewerkt moet worden door de sekswerkers, hangt af van de protocollen per gemeente. De raamprostitutie in Gent en Oostende is al daadwerkelijk begonnen en ook meerdere bordelen zijn weer gestart.

In de gemeenten Kortrijk, Kapellen en Steenokkerzeel zijn bordelen op maandag gelijk opengegaan. En ook de raamprostitutie-buurten van Gent en Oostende zijn dames gesignaleerd die achter de ramen staan. De grootste raambuurten van het land, in Antwerpen en Brussel, zijn nog niet geopend. Van de gemeente Antwerpen wordt het steeds waarschijnlijker dat 15 juni het Schipperskwartier weer in gebruik genomen gaat worden.

Mondkapjes verplicht voor sekswerker en klant, maar niet tijdens orale seks

Het protocol dat is opgesteld voor sekswerkers is in samenspraak gemaakt met het kabinet, een epidemioloog, vertegenwoordigers van een aantal gemeenten en verschillende belangenbehartigers van prostituees. De officiële goedkeuring van het protocol door minister Ducarme moet nog komen.

Veel komt neer op goed schoonmaken en hygiëne. Een mondkapje is noodzakelijk voor zowel klant als sekswerker, behalve tijdens de orale seks. Mond op mond contact moet worden voorkomen. Posters met het protocol en flyers zullen veelvuldig worden verspreid. En advertentiesites wordt verzocht om een banner te plaatsen om de regels ook duidelijk te maken.