Wederom zegt ING bankrelatie op, deze keer met Limburgse seksclub

Nadat ING alle trustkantoren eruit gooide, en recentelijk nog een bitcoin-makelaar, haalt ING verder de bezem door het klantenbestand. Recentelijk was ‘saunaclub’ Yin Yang in Roermond aan de beurt. Deze onderneming stortte tussen 14 februari 2016 en 14 februari 2017 niet minder dan €4,7 miljoen cash op de ING-rekening.

De grote schoonmaak van ING gaat gestaag verder, zo zien we in de gepubliceerde uitspraken van de rechtbanken. Deze keer is een Roermondse seksclub de deur gewezen. Volgens de rechter terecht, volgens advocaat Lex Berndsen van de club ‘grenzend aan absurd’. ‘Ik werk op dit moment aan een spoedappèl.’ Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

De gezelligheidsclub te Limburg stortte regelmatig grote cash-bedragen, ook nog eens in briefjes van €200 en €500, wat doorgaans als red flag wordt gezien aangezien het vooral criminelen zouden zijn die deze coupures gebruiken. ING stelde voor de rechtbank dergelijke stortingen tegenwoordig categorisch te weigeren. De herkomst van het geld was daarnaast volgens de bank onduidelijk. ING stuurde in maart een vragenlijst. De boekhouder van Yin Yang beantwoordde die vragen, maar volgens de bank niet afdoende. ING werd nog zenuwachtiger toen de politie binnenviel.

Er waren op dat moment niet minder dan 307 gereigstreerde bezoekers, dus de club loopt vrij aandig. ‘Dat klopt , het is een populaire club’, aldus de advocaat. ‘Het is dan ook onzin dat niet duidelijk is waar het geld vandaan komt, dat komt van de entree à €60 per persoon en de baromzet. Wat ook blijkt uit de wet tegen witwassen is dat dergelijke entreebedragen niet gecontroleerd hoeven worden op afkomst. Anders zou de Efteling ook moeten gaan administreren waar de paar tientjes entree van elke bezoeker vandaan komen, dat kan natuurlijk niet.’

Bij die inval trof de politie 2,55 gram cocaïne aan en 16 xtc-pillen. Ook zijn in en rond het pand, in auto’s van bezoekers, enkele busjes pepperspray, een stiletto, een stroomstootwapen, een taser en een hagelpatroon gevonden. Voor de gemeente Roermond reden de sluiting van de zaak voor 12 maanden te gelasten, wegens harddrugshandel. Nu betreft het hier een hoeveelheid drugs die je in elk gemiddeld Amsterdams café kan tegenkomen, of zelfs ten burele van HP/De Tijd. Doch het voornemen van de gemeente werd breed uitgemeten in de pers. De rechter oordeelde dat de hoeveelheid drugs en wapens te weinig waren, en bovendien vrij evident van bezoekers voor eigen gebruik, niet voor de handel. De saunaclub is dus nog steeds open.

In april zegde ook ING de relatie op, omdat mogelijk sprake is van witwaspraktijken en vrouwenhandel, en omdat beslag was gelegd op bankrekeningen van Yin Yang. De saunaclub trok daarop naar de rechter, die ING verordonneerde de bankrekeningen in ieder geval tot januari 2018 aan te houden. De lopende processen zouden afgewacht worden en Yin Yang zou dan tijd hebben een nieuwe bankrelatie aan te knopen met een andere instelling. Met de bank werden afspraken gemaakt over ‘nadere passende maatregelen ter verificatie van de legitieme herkomst van de contante gelden’.

Al snel doemde een nieuwe bottleneck op, namelijk de transporteur van de cash, SecurCash. De bank van dit bedrijf, Rabobank, verlangde na een Customer Due Diligence dat SecurCash de relatie met Yin Yang opzegde. In oktober dit jaar kreeg Yin Yang de mededeling van het Landelijk Parket dat vervolging wordt ingesteld. Overigens niet voor vrouwenhandel of grootschalige witwaspraktijken. ‘Uw clienten zullen verder worden vervolgd voor witwassen van €140.000,- en het zonder vergunning uitvoeren van wisseltransacties in hun bedrijf YinYang. Daarnaast worden zij ook verdacht van valsheid in geschrifte. Het lijkt erop – onder andere door analyse van de camerabeelden – dat de boekhouding niet correspondeert met de werkelijke omzet.’

‘Dit betreft een vriendendienst’, aldus advocaat Berndsen. ‘Er is een aantal keren geld gewisseld, kleine briefjes in biljetten van €500, voor maximaal €60.000. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit niet tot een veroordeling zal leiden. De vriendendienst is verricht voor iemand met detailhandels, de bron is dus bekend, en hij wilde een pand op de Antillen kopen, waar het normaal is met cash te betalen, dus dat is ook bekend.’

De beslagen op de bankrekeningen werden opgeheven, op één rekening van een dochter-bv na. Maar ING zag in het verdere verloop reden opnieuw de relatie op te zeggen, per 1 januari 2018. Yin Yang zou bijvoorbeeld niet zijn best hebben gedaan een nieuwe bank te vinden en te weinig hebben gedaan om de herkomst van geld te controleren. De rechter gaat daar nu in mee, ING mocht de rekening terecht opzeggen. Tegen die beslissing volgt nog een spoedappèl dus.

Want een andere bank vinden, lukt niet, vertelt de advocaat. ‘Het is heel hypocriet van ING, want die weten zelf ook wel dat als zij een klant weigeren, de andere grootbanken hetzelfde doen. Ook buitenlandse, daar hoeft Yin Yang ook niet aan te kloppen. Kleine banken maken weer gebruik van de diensten van grote banken, dus dat is ook geen optie.’ Als het Hof ING in het spoedappèl niet terugfluit, gaat Yin Yang het heel lastig krijgen. ‘Belasting of lonen kun je niet meer cash betalen. Dus dan ontstaan grote problemen.’

Bron: Quotenet.nl