Vrijwillig prostituee: ‘Als je in de kroeg met iedereen wipt, doet niemand moeilijk’

In een interview dat gisteren op Facebook verscheen, zei een teamleider van de zedenpolitie Amsterdam dat prostitutie nooit vrijwillig is. Wij belden met Carmen (41), vrijwillig prostituee.

image001

De zedenpolitie zei tegen mij: “Je hebt geen normaal beroep, als je gewoon bakker was geweest, dan hadden we niet bij je op de stoep gestaan.”

Woedend
“Begrijp me goed,” zegt Carmen, “ik ben een groot voorstander van het tegengaan van mensenhandel. Maar ik word woedend van zo’n uitspraak dat er geen vrouwen zijn die vrijwillig de prostitutie ingaan. Je kunt zoiets gewoon niet voor alle vrouwen op de wereld beslissen. Niemand heeft de wijsheid in pacht om te denken: ‘Ik werk bij de zedenpolitie en ik besluit voor jou dat je dit niet uit vrije keuze doet.’ En dat is wel hoe er met mij om wordt gegaan. Mensen die mij niet kennen, die beslissen wat er door mijn hoofd zou gaan en wat er goed voor mij is. Dat is toch absurd?”

‘Laat me gewoon mijn ding doen’
Carmen, die nu thuis voor zichzelf werkt, wist al vanaf haar zestiende dat ze een bordeel wilde. “Toen ik uiteindelijk echt de prostitutie inging, vonden mijn ouders dat niet leuk, maar ze waardeerden het wel. Ze wisten dat ik oud en wijs genoeg was om zelf te beslissen wat goed voor me was. Dat zou de politie ook eens moeten inzien. Als je voor je werk sex hebt met mensen, heb je meteen de zedenpolitie op je dak, maar als je elke avond naar de kroeg gaat en met elke man wipt die je tegenkomt, dan is er geen haan die naar je kraait. Laat me gewoon mijn ding doen. Ik vind het bizar dat de zedenpolitie het ons praktisch onmogelijk maakt.”
Ga achter de juiste mensen aan
Volgens Carmen moet het dan ook echt anders. “Ze moeten ervoor zorgen dat ze achter de juiste mensen aanzitten. Als je bij mij op de koffie komt en even met me rond de tafel gaat zitten, dan kom je er snel genoeg achter dat ik het écht vrijwillig doe. Ik ken genoeg meisjes aan wie ik uit ervaring zie dat ze hun werk niet vrijwillig doen, maar als ik die tip, dan doet de politie er gek genoeg niets mee. Of in ieder geval niet genoeg.”

‘Ik word blij van mijn werk’
Waarom Carmen zo van haar werk geniet? “Ik kan mezelf zijn en ben zelfstandig. Ik heb ongeveer één of twee klanten per dag en dan haal ik mijn kleintjes van school. Ik word gewoon blij van mijn beroep. Sterker nog: het maakt me zelfverzekerder. Mensen zeggen wel eens dat je geen eigenwaarde hebt als je je lichaam verkoopt, maar ik heb juist heel veel eigenwaarde. Die heb ik opgebouwd door mijn klanten; zij geven mij zo ontzettend veel waardering. Ik heb tien jaar als ambtenaar gewerkt en ik kan je vertellen dat ik daarmee nog geen klein gedeelte kreeg van het respect en de waardering en die ik nu krijg.”

Bron: Lindanieuws.nl