Sekswerkvereniging wil stigma wegwerken: ‘Niet serieus nemen sekswerker lokt geweld uit’

prostitutieDe vereniging van sekswerkers heeft het afgelopen jaar 200.000 euro subsidie gekregen van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat geld gaat naar voorlichting, hulp aan sekswerkers, en er wordt mee geprobeerd om wetgeving aan te passen.

Dat maakte de vereniging vandaag bekend. “Sekswerkers hebben allemaal last van het stigma”, zegt voorzitter van PROUD, Yvette Luhrs. “Wij proberen het beroep normaler te maken. Er zijn op dit moment allemaal regeltjes die het lastig en ook gevaarlijk maken om te werken.”
Aanpassen wetgeving

PROUD zet zich in voor het aanpassen van bestaande regels en wetten. Zo worden er twee wetten behandeld in het parlement die te maken hebben met prostitutie. PROUD kreeg het voor elkaar dat zelfstandige sekswerkers geen vergunning voor een seksinrichting hoeven te hebben.

Veel van de werkzaamheden van PROUD zijn erop gericht het beroep normaler te laten worden. “Door bepaalde wetten en lokale regels kunnen sekswerkers zich gedwongen voelen om bijvoorbeeld thuis te werken, omdat er in een gemeente geen bordeel mag zijn. Dat kan gevaarlijk zijn.”

Uitlokken geweld

Volgens Luhrs, die zelf acteert in pornofilms en voor de webcam staat, worden sekswerkers niet serieus genomen, en dat maakt het ook gevaarlijk. “Omdat je niet voor vol wordt aangezien, lokt dat weer geweld uit. Het stigma maakt je kwetsbaar en weerhoudt je er van je recht op te eisen.”

Een groot deel van de subsidie van PROUD is bedoeld voor veldwerk. “Een team van sekswerkers en ex-sekswerkers gaat langs bij werknemers. Ze vragen hoe het met ze gaat, waar ze tegenaan lopen en waar ze hulp nodig hebben.” Dat kan gaan om juridische of psychologische ondersteuning, maar bijvoorbeeld ook om een arts die Spaans kan spreken en verstaan.

Vooroordelen

Daarnaast organiseert de vereniging symposia voor sekswerkers en geeft ze workshops, bijvoorbeeld aan huisartsen of agenten, om vooroordelen weg te werken. “We zien dat huisartsen sekswerkers altijd adviseren om te stoppen met het beroep als ze klachten hebben die niets met sekswerk te maken hebben. Ze problematiseren ons werk.”

PROUD krijgt drie jaar subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Alles bij elkaar gaat het om 600.000 euro.

Bron: DominaForum.nl