Einde van rosse buurt in Gelderse steden nadert

De laatste klassieke rosse buurt in een Gelderse binnenstad gaat grotendeels op slot. Twee prostitutiepanden aan de Nieuwe Markt in Nijmegen moeten op last van de gemeente dicht omdat de eigenaar een strafblad heeft. Hierdoor verdwijnen 24 werkplekken en staan de sekswerkers op straat.

Er blijft in Nijmegen nog een pand met prostituees achter het raam over, in Doetinchem zitten prostituees in een speciaal toegewezen pand op een industrieterrein. In Arnhem gingen de ramen in het vermaarde Spijkerkwartier al in 2006 ‘dicht’.

Geen blanco strafblad

De panden aan de Nieuwe Markt, die een raamprostitutiebedrijf met een wandelpassage vormen, staan op naam staat van vier eigenaren. Een van de vier heeft geen blanco strafblad. Hij heeft belastingfraude gepleegd en omzetbelasting niet betaald. Die zaak, die meer dan tien jaar geleden speelde, is de reden dat hij niet door de zogeheten Bibob-toets komt, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. ,,Het Bibob-beleid moet ervoor zorgen dat prostitutiepanden niet door criminelen worden gerund.’’

De vergunningen voor de exploitatie dateren van 2003 en waren voor onbepaalde tijd afgegeven. Maar volgens nieuwe regels die in 2016 in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) zijn opgenomen, moeten deze bedrijven elke vijf jaar een vergunning aanvragen. Burgemeester Hubert Bruls heeft de aanvragen van exploitant Roha Beheer, die de panden huurt van de eigenaren, vorige maand afgewezen.

Ongelijk

Roha Beheer vocht dit besluit aan, maar is nu door de rechter in het ongelijk gesteld. De panden in Nijmegen zullen een dezer dagen moeten sluiten. Dan resteert nog één pand aan de Nieuwe Markt met veertien werkplekken. Vorig jaar gingen ook al raamprostitutiepanden met veertien kamers in Nijmegen dicht. De exploitant ervan had geen nieuwe vergunning aangevraagd.

Bron: DominaForum.nl