Beoogd investeerder nieuwe Zandpad haakt af


Tegenslag ontwikkeling Zandpad
Opnieuw loopt de bouw van het nieuwe prostitutiegebied in Utrecht forse vertraging op. Beoogd investeerder in het Zandpad, Non Nobis, haakte vandaag af omdat de voorwaarden van de gemeente Utrecht in zijn ogen criminaliteit rondom prostitutie in de hand werkt.

AD, 06-04-17

In de gemeentelijke voorwaarden staat dat de bouwer van de nieuwe prostitutiezone bij het Zandpad maximaal 15 procent rendement mag maken op de totale omzet. Non Nobis, een ideële vastgoedstichting, denkt meer winst te kunnen maken en wil dat geld investeren in de prostituees zelf.

Volgens de algemene plaatselijke verordening (APV) kan dat niet. De winst van de verhuur moet volgens de regels naar de exploitanten gaan die de ruimtes van Non Nobis huren en weer doorverhuren aan de prostituees. ,,Daarmee wordt de winst van de exploitanten zó buitensporig dat het juist criminaliteit aantrekt”, zegt bestuursvoorzitter Mart Breedeveld van Non Nobis.

Om van het nieuwe Zandpad geen ‘afvoerputje’ van de Nederlandse prostitutiewereld te maken, wilde Non Nobis een marktconforme huurprijs hanteren. Omdat er geen forse investeringen in dure, bestaande panden nodig zijn, zou de winst relatief hoog worden. Die mag Non Nobis dus niet opstrijken volgens de regels, maar zou in het huidige model naar de exploitanten gaan.

,,Wij willen echter exploitanten die een normaal jaarsalaris zouden verdienen, zodat wij de rest van de winst kunnen investeren in zelfstandigheid voor de prostituees”, stelt Breedeveld. Dat geld zou gebruikt kunnen worden voor een opvangruimte voor de vrouwen op het terrein, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor de sekswerkers en andere faciliteiten voor de veiligheid van de vrouwen.

,,Zelfs een exploitant die hier hetzelfde over denkt en daar ook een deel van zijn winst in zou willen steken, is een aantrekkelijk doelwit voor mensenhandelaren”, zegt Breedeveld.

Crimineel geld
Na Beja uit Hoogeveen is Non Nobis de tweede beoogde bouwer die afhaakt. Beja kwam niet door de Bibob-procedure, die uitsluit dat er crimineel geld geïnvesteerd wordt.

Omdat er nu geen andere kandidaten voor de bouw van de 162 ramen meer zijn, gaat de gemeente Utrecht nu waarschijnlijk proberen een ‘meervoudige onderhandse tender’ uit te schrijven. Daarop kunnen minimaal vijf potentiële exploitanten inschrijven die samen de investering van de bouw van het nieuwe Zandpad op zich nemen.

Verplicht
Non Nobis roept de gemeenteraad echter op de APV zo snel mogelijk zo aan te passen dat de winst van het prostitutiewerk wel in de prostituees zélf geïnvesteerd kan worden. ,,Verplicht ons om alle opbrengst boven die 15 procent in een nieuwe stichting te stoppen”, stelt Non Nobis-secretaris Jaap de Boer voor. ,,Dan kan dat geld alsnog aan de vrouwen zelf besteed worden en verdwijnt het niet in de zakken van de exploitanten of criminelen die er vrouwen verplicht aan het werk zetten.”

Voormalig burgemeester Aleid Wolfsen sloot alle prostitutieboten aan het Zandpad in 2013 omdat er veel misstanden, mensenhandel en andere criminaliteit zou plaatsvinden.

Bron: www.dominaforum.nl/prostitutie-in-het-nieuws/beoogd-investeerder-nieuwe-zandpad-haakt-af/

Reactie van onze redactie:

Deze soap gaat nu al jaren door, en het is duidelijk dat de Gemeente Utrecht of enkele partijen geen nieuwe prostitutiezone willen. De voorspelde tactiek door ons, dat de politiek steeds zaken gaan verzinnen om de uitvoering van een nieuwe prostitutiezone onmogelijk te maken krijgt nu duidelijk zijn vorm. Men zit in een tunnelvisie. Freya had zaken goed gezien en wellicht ook te enthousiast weer vastgegrepen aan deze strohalm, echter Nobis heeft onrealistische plannen en dat ziet de Gemeente nu ook. Nu wil de Gemeente met een groep van 5 kandidaten aan de gang. Natuurlijk een lachertje, want ze zijn nu al jaren niet in staat om eens tot een uitvoering door 1 partij te komen. Bijna een jaar BIBOP onderzoek nodig met negatief resultaat tot gevolg naar een bouwbedrijf, waar iedere andere Gemeente bij een BIBOP onderzoek voor afgeven van een vergunning voor een privehuis of club slechts ca. 4-8 weken nodig heeft.

Het was voor ons al ongeloofwaardig deze hele gang van zaken, waarom miljoenen investeren in een nieuwe slechtere zone voor zowel de dames als de klanten, in de nieuwe zone zijn er kleinere werkkamers tegen hogere huurprijzen en geen goede doorloop van bezoekersverkeer met auto’s, fietsen en parkeergelegenheid, dus ook niet goed voor de buurtbewoners. De boten waren onlangs gerenoveerd, ruimere kamers, goede stroom van auto’s waar niemand last van had, ook betreffende voetgangers en fietsers en ook die voorzieningen waren onlangs gerenoveerd. Oplossing is simpel, geef 1 of 2 nette partijen/ondernemers een vergunning voor exploitatie van de boten, maak een deal met de huidige eigenaren van de boten. En handhaaf, net zoals men in heel Nederland doet met exploitanten van ramen, privehuizen en clubs. Hoe moeilijk kan het zijn.

Bestrijd mensenhandel door aanpassing in de wet via de 2e Kamer door bewijslast van pooiers lager te leggen zodat deze eerder gearresteerd en veroordeeld kunnen worden voor hun daden en ook financieel aangepakt kunnen worden en dat geld bij hun slachtoffers daadwerkelijk komt, en niet zoals in de huidige wet die amper uitgevoerd kan worden en nu symboolpolitiek is.

Bestrijd snel groeiende illegale prostitutie door internet bij verbieden van die websites en of advertenties van die bedrijven, organisaties en dames op de bekende advertentiesites. In de kranten als de Telegraaf moeten bedrijven met een vergunning ook hun vergunningsnummers of KvK plaatsten in hun advertenties anders mogen ze niet adverteren. Het huidige beleid zorgt voor strenge controles op bedrijven met vergunning waarbij vaak prostituees op voorhand als slachtoffers worden gezien door de overheid en ambtenaren van de Gemeente, en exploitanten gecriminaliseerd worden. Ook door de verzekeringsbranche of bankenbranche die zowel exploitanten en prostituees die een legaal beroep uitoefenen en belasting betalen en aan strenge regels moeten voldoen, niet geholpen worden met bankzaken, verzekeringen, hypotheek of huurcontracten van woningen.

Zolang legale prostitutie door de maatschappij en met name de overheid niet voor vol wordt aan gezien en gelijkmatig wordt behandeld als andere burgers, blijft het in een verdomhoekje zitten en werkt dit onwenselijke zaken in de hand. En vooral omdat de legale sector kapot gecontroleerd wordt met controles en regels terwijl men de illegaliteit op internet etc qua prostitutie vrijwel ongemoeid laat. Wij kunnen zo al 10 websites melden waar illegale prostitutie op wordt aangeboden zonder controles op leeftijd van de dames, gedwongenheid, geen belastingafdracht, geen controle op hygiene, geen controle op legale werkplekken met vergunning, geen controle op maximale werktijden, en waar vaak vage Oost Europese criminele organisaties achter zitten. De overheid heeft geen flauw benul wat ze echt moeten aanpakken en juist de legale prostituee en exploitant moet helpen.

Wanneer wordt men wakker in Den Haag en bij de Gemeentes en durven ze eens realistisch te kijken naar de prostitutiebranche met betrokkenen uit het werkveld. Wij zijn bereidwillig op de echte problematiek op papier te zetten voor geinteresseerde politieke partijen op Gemeente en landelijk niveau, zodat men een beter beeld kan vormen van hoe de huidige prostitutiemarkt in Nederland in elkaar zit en hoe de verschillende soorten beleid op Gemeentelijk niveau niet of onvoldoende werken. Wie neemt de handschoen nu eens eindelijk op in de 2e kamer of op Gemeentelijk niveau. Welke politici durven? Mail ons op info@smdome.com of info@privehuizenblog.com. (ook eventueel voor geinteresseerde media/pers die veelal niet op de hoogte zijn van de huidige prostitutiebranche of vaak een éénzijdig beeld krijgen van de overheid of instanties….