Amsterdam Zuid gaat klanten van massagesalons bevragen over illegale prostitutie

Illegale prostitutie aangepakt


Het Parool, 4 april 2016

In de strijd tegen illegale prostitutie gaat het stadsdeel Zuid voortaan ook klanten van massagesalons ondervragen over hun ervaringen.

De gesprekken moeten duidelijk maken of in de massagesalons een happy ending is inbegrepen in de service. Ook gaan toezichthouders op de uitkijk staan bij de salons die worden verdacht van dergelijke praktijken.

Het is voor het eerst dat in Amsterdam wordt gewerkt met het zogeheten anoniem toezicht. Tot nog toe voerden controleteams openlijk inspecties uit in massagesalons.

Inmiddels weten exploitanten van salons hoe de inspecties in hun werk gaan, met als gevolg dat er bij de controles steeds minder sporen van seksuele activiteit worden aangetroffen.

Sporen
Het afgelopen jaar werden op negen verdachte adressen in het stadsdeel controles uitgevoerd. Vijf salons zijn voor een periode van drie maanden gesloten en een zaak wacht nog op een uitspraak van de rechter.

Bij drie salons, allemaal gevestigd in de Rijnstraat, werden onvoldoende sporen gevonden om tot actie te kunnen overgaan. Van een zaak werd echter wel een recensie op internet van een tevreden klant ontdekt.

De nieuwe aanpak in Zuid maakt deel uit van een stedelijk Programma Prostitutie dat illegale prostitutie in al zijn vormen wil tegengaan. Zo worden ook grootscheepse controles in woningen voorbereid.